Hva er gestaltterapi?
Gestaltterapi er en retning innen klinisk psykoterapi som tydeliggjør hvordan vi i ulike relasjoner og situasjoner tilpasser oss omgivelsene. Gestaltterapeuten er oppmerksom på hvordan situasjonen utspiller seg sammen med klienten her og nå, og støtter bevegelsen mot økt oppmerksomhet om oss selv i relasjon. Det er en relasjonsbasert form for samtaleterapi med fokus på tanker, følelser og kroppslige uttrykk.
Gestaltterapi kan brukes til bearbeidelse av tidligere uferdige opplevelser, kriser og i egenutvikling. Den søker å synliggjøre muligheter og valg for å skape mestring i eget liv.
I gestaltterapi bygger vi på relasjonen mellom terapeut og klient. Hypotesen er at utfordringene vi står overfor, lidelsen, traumet eller forstyrrelsen har oppstått i relasjon og kan gjenfinnes og endres i relasjon. I dette tilfellet sammen med terapeuten. Når vi i terapien erfarer den relasjonelle utfordringen, hva den representerer, historien og følelsen som ligger bak, oppstår muligheten for at vi sammen bygger ny relasjonserfaring der andre former for samspill og kontakt kan oppstå. Terapeuten er ikke objektiv eller nøytral, men er selv villig til å involvere seg aktivt i møte med sin klient.
Gestaltterapeuten søker å møte klienten på en ikke-fortolkende måte. Sammen med klienten utforsker gestaltterapeuten følelser, reaksjoner og handlinger, for å bevisstgjøre klienten på egne behov og valg i møte med seg selv og andre. Målet er å øke klientens mulighet til å se seg selv og sine valg.
Gestaltteori er en fenomenologisk og eksistensiell form for psykoterapi utviklet av psykiater Frederick Perls, psykolog Laura Perls og sosiolog, poet og samfunnskritiker Paul Goodman på 1940-tallet.
(Hentet fra hjemmesidene til Norsk Gestaltterapeut Forening. Les mer på https://ngfo.no/gestalt-terapi/).
HVEM PASSER GESTALTTERAPI FOR?
Det er mange grunner til å gå i terapi. Noen av dem kan være:
Behov for å sortere tanker og følelser
Ønske om endring, eller følelse av å stå fast
Lav selvfølelse og usikkerhet
Utfordringer i relasjoner
Ønske om å bli bedre kjent med seg selv, egne behov og grenser
Angst, sinne, sorg, nedstemthet, uro
Behov for noen å snakke med